Payroll, dat mag/kan/bestaat (*) toch helemaal niet meer? * Doorhalen wat niet van toepassing is…

Payroll, dat mag/kan/bestaat (*) toch helemaal niet meer?

* Doorhalen wat niet van toepassing is…

Die opmerking hoor ik wel eens vaker. Dat vind ik natuurlijk wel jammer, maar ik begrijp het wel. Ik leg dan graag uit hoe het nu precies zit. Ik vergelijk het wel eens met voetbalsupporters… Oh ja… het antwoord op de bovenstaande vraag is ‘Payroll, dat mag/kan/bestaat gewoon en dat blijft ook zo’. Sterker nog… het is in veel gevallen een uitermate goede en zinvolle manier van het inrichten van je flexibele werkschil. Voor zowel de werkgever als de werknemer. Ook dat leg ik altijd graag uit.

Waarom is er discussie over payroll?

Lang verhaal, maar in het kort komt het neer op het feit dat er veelvuldig op een goede manier gebruik wordt gemaakt van payroll en dat er in een beperkt aantal gevallen ‘oneigenlijk’ gebruik van wordt gemaakt. In de praktijk werkt payroll naar tevredenheid van zowel werkgevers als werknemers. Het is flexibel, makkelijk te regelen en het verlaagt het risico voor de werkgever ten opzichte van vast dienstverband. Ook de werknemer weet waar hij aan toe is en kan snel en makkelijk aan de slag bij zijn nieuwe werkgever.

Maar zoals in het voetbal ook geldt, er zijn altijd een paar ‘hooligans’ die de boel verzieken. De vele politiemensen en ME’ers die bij voetbalwedstrijden (en zeker de risicowedstrijden) op de been zijn, zijn er niet voor de 98% goedwillende supporters, voetballiefhebbers en andere personen die met een goede intentie de wedstrijd bezoeken. Die zijn er voor de (veelal) hele kleine groep kwaadwillenden. Bij payroll is dat ook zo. De discussie gaat over het oneigenlijk gebruik van payroll en, ja…., dat komt voor in de praktijk. Maar dat betekent niet dat de dienst niet goed zou zijn… Integendeel!

Eigentijdse en verantwoordelijke werkgever heeft er veel baat bij

De werkgever die zijn zaken goed op orde heeft, belang hecht aan een goede samenwerking en omgang met zijn personeel en betrokken is bij het welzijn van zijn personeel, zet payroll vaak juist in vanuit wederzijds belang. Bij groeiende organisaties, organisaties die veel seizoenswerk hebben of organisaties waar het verloop groot is, is payroll juist uitermate geschikt in aanvulling op de vaste schil in de organisatie. De werkgever kan via payroll mensen aannemen om juist in die flexibiliteit te voorzien.

Bij geschiktheid van de medewerker en het structureel worden van het werk gaat de medewerker vaak ook over van payroll naar een vast dienstverband. De werkgever weet dan ook dat hij de juiste persoon aan neemt. Zeker in tijden van groei is dat een prettige gedachten. Je weet immers niet altijd of het werk van structurele aard is. Maar denk in dit kader ook aan grote projecten met een bepaalde doorlooptijd. Payroll is dan een prima dienst om snel extra capaciteit te regelen. Of bij seizoenswerk; de zomer komt er weer aan… Dan ook biedt dit voordelen, want voor zowel werkgever als werknemer is het juist heel eenvoudig om te regelen. Voor beiden geen rompslomp en direct ‘lekker aan het werk’.

Eigentijdse werknemer heeft ook veel baat bij payroll

De werknemer van nu kijkt vaak ook anders tegen zijn dienstverband aan. Niet iedereen wil direct in vaste dienst. Juist in het begin van de loopbaan biedt payroll mogelijkheden om snel en makkelijk op meerdere plaatsen werkervaring op te doen. Maar ook in een latere fase van de loopbaan biedt dit kansen. Wat denk je van de oudere werknemer die iets anders wil gaan doen, maar op enige terughoudendheid stuit bij werkgevers om ouderen in dienst te nemen. Dat zou er niet mogen zijn, maar de praktijk wijst anders uit. Juist dan ook is payroll een prima ingang om aan elkaar te wennen en te kijken of werkgever en werknemer bij elkaar passen.

Het gaat niet om de dienst; het gaat om de wijze waarop hier mee om wordt gegaan

Wij zijn er bij Personeel Specialisten van overtuigd dat payroll uitermate zinvol is voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Het is van belang dat er maatregelen komen om misbruik van payroll aan te pakken, net zoals die paar procent hooligans aangepakt moet worden. De ‘misbruikers’ mogen het niet verpesten voor de overgrote meerderheid die op een goede en verantwoorde manier payroll inzet. Ik zie het dan ook positief in en ik verwacht dat de Nederlandse overheid de juiste stappen zet in dit kader. Zodat payroll op lange termijn nuttig en zinvol blijft om te voorzien in de flexibele schil van arbeidskrachten voor goedwillende werkgevers. Daar heb ik vertrouwen in en daar bouwen wij met Personeel Specialisten graag aan mee. Dat dragen we ook actief uit richting onze klanten!  

Wil je weten hoe payroll voor jouw organisatie toegevoegde waarde kan hebben? Of ben je benieuwd naar de andere diensten die Personeel Specialisten aanbiedt, neem dan contact met mij op.

Roger Kessels

Gerelateerde berichten

Menu